Este încetățenită ideea că fotbalul ar fi sportul cel mai corupt, unde se înregistrează majoritatea actelor de violență. Absolut eronat! După cazurile petrecute în ultimii ani în sportul minții, Regina șahului este de departe mult mai coruptă decât Regele sporturilor, fotbalul. Asta în România. Și, deși la prima vedere pare un sport unde nu se pot petrece incidente, în șahul românesc au avut loc acte de violență.
Totul a început în februarie anul trecut, când Marea Maestră Internațională Elisabeta Polihroniade a fost acuzată că a lovit două persoane, pe vicepreședintele Asociației Municipale de Șah din București, Dan Păsărelu, și pe un jurnalist, la Adunarea Generală Ordinară a FR de Șah, în cadrul căreia se alegea noul președinte. Polihroniade a fost acuzată că l-a lovit cu palma peste față pe Păsărelu, iar apoi l-a bruscat și l-a lovit cu un telefon pe un jurnalist.
În replică, MMI Elisabeta Polihroniade susține că a fost lovită în gleznă pe sub masă de Păsărelu. Conflictul a fost mușamalizat, deși la un moment dat începuseră demersurile în instanță. Voturi false, alegeri anulate de tribunal Însă tot la instanță s-a ajuns după ce Dan Păsărelu a descoperit că FR de Șah a fraudat alegerile din 2010. „Am constatat că s-a venit cu voturi în alb, adică false, de către cei care erau la conducerea federației și puteau să țină evidența personală a prezenței. Astfel, am acționat în instanță modul de organizare a alegerilor și am cerut anularea acestora. Am obținut printr-o ordonanță președințială suspendarea FR de Șah până la soluționarea cazului legat de modul în care s-au organizat alegerile”, a spus Păsărelu. Oficialul Asociației Municipale de Șah din București a precizat că membrii care au participat la alegerile de anul trecut și care au falsificat buletinele de vot riscă dosare penale și pedepse cu închisoarea. Președintele Dumitriu, suspendat Trebuie menționat faptul că Dan Păsărelu face parte din tabăra lui Dan Radu Zătreanu, contracandidatul actualului președinte al FR de Șah, Constantin Dumitriu. Secretarul general al FR de Șah, Cristian Palamar, a spus că, indiferent dacă membrii din conducerea forului sunt suspendați, activitatea nu trebuie să se oprească. „Domnul Păsărelu a dat în judecată FR de Șah pentru fraudarea alegerilor, dar deocamdată nu a adus nicio dovadă pentru acest lucru. Din 21 decembrie 2010, când a fost luată decizia de suspendare temporară a forului, nu s-a mai luat nicio decizie în cadrul FR de Șah”, a spus Palamar.
Tribunalul București a decis în data de 21 decembrie 2010 suspendarea din funcție a președintelui Dumitriu, a vicepreședintelui Mariana Voiniță, precum și a membrilor Consiliului Director, până la soluționarea cauzei, cu recurs. Acesta ar fi trebuit să se judece în data de 15 martie, însă a fost amânat pentru luna aprilie. De asemenea, în dosarul pentru fraudare a alegerilor, la Tribunalul București a avut loc un termen în data de 17 martie, însă și acesta a fost amânat pentru luna următoare. Sume suspecte la FR de Șah Altfel, pentru organizarea turneului de la Bazna, de anul trecut, Păsărelu spune că FR de Șah ar fi cheltuit între 300.000 și 500.000 de euro, în timp ce pentru turnee mult mai puternice, de genul celui de la Cotroceni, nu a fost nevoie decât de aproximativ 15.000 de euro. „Nu prea înțeleg cum FR de Șah a avut nevoie de 300.000-500.000 de euro pentru a organiza anul trecut turneul de la Bazna, în timp ce pe noi competiția de la Cotroceni, cu participare mult mai valoroasă, ne-a costat doar câteva zeci de mii de euro. Ba, mai mult, ni s-au pus tot felul de piedici să o organizăm, să nu mai zic că turneul de la Bazna, construit de mine, mi-a fost furat”, a conchis Păsărelu. Escrocul ventriloc din Carpați Corupția din șahul românesc a fost consemnată și în presa internațională, în 2001, când cotidianul El Pais l-a numit pe Alexandru Crișan jr „escrocul din Carpați” pentru modul dubios prin care ajunsese pe locul 46 mondial. El a fost acuzat că a cumpărat un număr mare de meciuri pentru a ajunge aici. Apoi, pentru a fi sigur de șefia la FR de Șah, Crișan a înființat la trei adrese, două din București și una din Rovinari, la întreprinderea UREX, al cărei patron era, peste 30 de cluburi-fantomă care să-l susțină la alegeri.
Daniel ORMUZ
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER